Monday, September 12, 2005

Malas Solat Sifat Munafik


Dari Abdullah bin 'Amr r.a., Rasulullah s.a.w. bersabda:
"Sampaikanlah PesanKu Biarpun Satu Ayat..."


Tafsir Surah an-Nisa' ayat 142 Allah SWT menurunkan ayat yang bermaksud:

"Dan (di antara orang-orang munafik itu) ada orang-orang yang mendirikan masjid untuk menimbulkan kemudaratan (pada orang-orang mukmin), untuk kekafiran dan untuk memecah-belah antara orang-orang beriman serta menunggu kedatangan orang-orang yang telah memerangi Allah dan Rasul-Nya (sejak dahulu). Mereka sesungguhnya bersumpah: "Kami tidak menghendaki selain kebaikan." Dan Allah menjadi saksi bahawa sesungguhnya mereka itu adalah pendusta (dalam sumpahnya) (Surah at-Taubah: 107).

Dalam perjalanan pulang dari Tabuq, Rasulullah s.a.w. memerintah para sahabatnya pulang segera ke Madinah dan bakar masjid berkenaan bersempena dengan turunnya ayat tersebut. Abu Amir ar-Rahib bersama rakan-rakannya dianggap sebagai musuh-musuh Islam sehingga para sahabat Rasulullah s.a.w. tidak lagi memanggil dengan gelaran ar-Rahib tetapi dipanggil dengan gelaran Abu Amir al-Fasiq (yang jahat).


Kerja orang munafik ialah menipu dan golongan munafik ini akan ada di sepanjang zaman sehingga hari kiamat. Dengan sebab itu Allah Taala menguji dan mendedahkan sifat-sifat mereka di dalam al-Quranul Karim.

Allah berfirman yang bermaksud:

"Mereka pula apabila berdiri hendak sembahyang, mereka berdiri dengan malas. Mereka hanya bertujuan riak (memperlihatkan sembahyangnya) kepada manusia (supaya disangka bahawa mereka orang yang beriman) dan mereka pula tidak mengingati Allah (dengan mengerjakan sembahyang) melainkan sedikit sekali (jarang-jarang). (Surah an-Nisa: 142).

Apabila tiba waktu sembahyang mereka mendirikannya dalam keadaan malas bukan bersemangat di mana sifat malas sembahyang adalah sifat munafik. Oleh itu umat Islam hendaklah membuang sifat malas ini.

Bukanlah bererti setiap orang yang malas sembahyang, munafik semuanya tetapi sifat malas sembahyang itu menunjukkan kelemahan imannya.
Allah mahu menyatakan bahawa sifat
malas sembahyang sebagai sifat munafik sebagaimana sifat mungkir janji, bohong, khianat kepada amanah sebagai sifat munafik.Oleh itu Allah memerintahkan supaya orang Islam menjauhkan diri dari sifat-sifat ini.

Rasulullah s.a.w. menyatakan sabdanya yang bermaksud:

"Seberat-berat sembahyang kepada orang munafik ialah solat Isyak dan Fajar (Subuh). Kalaulah mereka mengetahui kelebihan yang ada pada solat Isyak dan Fajar ini nescaya mereka akan datang (ke masjid) walaupun dengan merangkak. Sesungguhnya aku bercita-cita bahawa aku memerintah seseorang supaya memerintah manusia sembahyang dan menyuruhnya membawa orang mengerjakan solat kemudian aku pergi bersama beberapa orang lelaki membawa kayu-kayu api untuk pergi ke rumah-rumah orang yang tidak mengerjakan solat jemaah dan aku bakar rumah-rumah itu dengan api."

Menunjukkan ketegasan dan kesungguhan di dalam menyuruh solat jemaah ini di mana solat berjemaah mengatasi solat seorang diri dengan pahala yang sangat
besar.

Orang Islam mengerjakan solat dengan rajin dan sifat malas solat ialah sifat munafik. Kita mesti bersolat dengan cara yang betul sebagaimana yang diajar oleh Rasulullah s.a.w. Baginda sentiasa memerhatikan sahabatnya bersolat.

Satu hadis menyebut seorang badwi mengerjakan solat tidak betul. Datang menghadap Rasulullah dengan memberi salam. Rasulullah menjelaskan bahawa orang Badwi itu tidak mengerjakan solat. Seterusnya Rasullulah memerintahkan orang mengerjakan solat semula.

Selepas itu orang Badwi itu datang bertemu Rasulullah s.a.w. dan baginda sekali lagi memerintah orang itu mengerjakan solat semula. (Sepatutnya orang badwi itu bertanyakan solat yang betul tetapi ia tidak berbuat demikian).

Selepas solat kali ketiga ia datang bertemu Rasulullah s.a.w. sehingga baginda bersabda kepadanya yang bermaksud:

"Bila kamu mengerjakan solat, kamu hendaklah memulakannya dengan takbir (Takbiratul Ihram), membaca ayat-ayat al-Quran (
al-Fatihah) kemudian rukuk dalam keadaan toma'ninah kemudian iktidal dalam keadaan berdiri, kemudian sujud ....sehingga akhir hadis."

Ini menunjukkan bagaimana Rasulullah s.a.w. memberi perhatian berhubung dengan solat . Orang munafik bersolat juga memang mereka bersolat dalam keadaan malas, tidak belajar dan tidak bersemangat. Mereka bersolat bertujuan untuk menunjuk-nunjuk kepada orang. Mereka bersolat takut orang kata dia tidak bersolat.

Jenis macam ini barangkali kalau solat pun setahun dua kali (solat dua hari raya sahaja) atau solat Jumaat sahaja manakala solat fardu lima waktu sehari semalam tidak dikerjakannya.

Golongan ini tidak ingat kepada Allah melainkan sedikit sahaja. Yang mereka ingat mahu senang hidup di dunia ini sahaja lupa hari akhirat dan Allah yang sentiasa memerhati tindak tanduknya di dunia ini dan Allah mendedahkan lagi sifat mereka dengan firman-Nya yang bermaksud:

"Mereka berkeadaan "muzabzab" (tidak mempunyai pendirian
yang tetap) antara (iman dan kufur) itu, mereka tidak berpihak terus kepada golongan (kafir) dan tidak pula berpihak kepada golongan (yang beriman). Dan sesiapa yang disesatkan oleh Allah maka engkau (wahai Muhamad) tidak sekali-kali akan mendapat jalan untuk menyelamatkannya." (Surah an-Nisa': 143).

**Mati Hanya Sekali, Jadikannya Di Jalan Allah**

No comments: