Monday, June 19, 2006

Assalamualaikum para pembaca sekalian.

Aku baru balik dari Ipoh.
Pengalaman yg menyeronokkan.
Jumpa teman2 lama sekolah menengah.
Banyak yang berubah.


Persiapan Album ke 5

Rearrange musik minuse one lagu2 lama saya.
Mungkin akan hire jurutera bunyi yg bernama Rafique kat studionya di TTDI wan Utama.
ipod dan hard disk rosak = lagu2 minuse one takda back up.
juga koleksi lagu2 lama saya.
Tapi itu tak mematahkan semangat saya untuk membikin album dan konserto.

kenapa saya teruskan berkarya?
walaupun suara tak sesedap mawi?
sokongan tak kuat walau di kalangan sahabat handai serta saudara mara?
lagu tak sesedap mana?

Biar aku jelaskan.

1. Musik obsessi aku.Rakaman obsessi aku.
2. Sahabat2 rapat aku banyak support aku, especially PAIJI,CPOL,NIZAM,ENAI.
3. Masa menyanyi hiburkan anak2 sekolah agama kat Thailand tahun 2004,
anak2 kecil itu menghargai nyanyianku walau meraka tak faham sepatah haram
bahasa melayu.Aku terharu.(adeke diorang kate suara aku sedap heh?)
4. Maser perform kat alumni HIRA'(kali yang ke2) aku tahu itu baru permulaan...
(aku perform hentam n last minit preparation pun, mereka hargai persembahanku)
4. Masa kakak saya ke UK, beliau mendapati lagu saya dihargai di sana
(walaupun beliau takla berapa encourage aku menyanyi hehe)
5. Abangku menasihatiku agar MENZAHIRKAN aura seni supaya tak jadi macam dia.
(malu dan menyimpan perasaan seni ditelan usia)
6. Keluargaku di sini takla berapa hiraukan sangat karya2 aku.
7. ibadahku*

ini bukan sebab mahu dihargai atau mendapat perhatian...
ini adalah sebab *apa yang aku sudah sumbangkan untuk membimbing Islam sejagat.
keputusannya aku serahkan kepada ALLAH.

SEBENARNYA, AKU INGIN BIKIN LAGU REBEL = NAHI MUNGKAR.
sebab lagu amal maaruf dah terlampau banyak hinggakan orang lupa akan NAHI MUNGKAR.

mana mungkin keberhasilan amal maaruf tanpa NAHI MUNGKAR?
ianya harus dijalankan serentak!!!

Contoh aku berikan lagu yang mengajak manusia supaya bersolat.
ok bagus. tapi itu tak cukup.
seharusnya ada juga lagu yang menghalang melakukan maksiat disamping lagu2 ini.
Korang dah besar panjang, fikirlah sendiri...

Pengaruh aku takla kuat, tapi paling tidak , blog ini akan meneruskan legacy kepada adik2 supaya mereka sedar akan peranan musika terhadap kehidupan.

Perang khandak, sewaktu mneggali lubang,
mereka menyanyi hiburkan hati/utuhkan semangatjuang.
Dalam perjalanan, menyanyi untuk menghilangkan mengantuk si 'unta'.

Untuk album terbaru ni, mungkin aku kembali rock.
Rock pada cara, menuju daulah islamiah.

mungkin.

innamaakmalubinniath.

p/s: ALexUmar, sanggup kamu tampil sebagai artis jemputan?kita gegarkan dunia, sampai ke maghribi lagu REBEL kita ni akan tersebar.Jangan terkejut, lagu rock bhs ARAB.

Insyaallah. Dengan izin ALLAH.

Aku takkan berjaya tanpa bantuan serta sokongan kalian.

Dhuat

No comments: